Belangrijkste verschillen
Gaming- en kantoorstoelen zijn ontworpen voor verschillende doeleinden en hebben elk hun eigen unieke eigenschappen. Daarom kan de ene beter geschikt zijn voor jouw lichaamsbouw en taken dan de andere. Laten we de belangrijkste verschillen bekijken:
Comfort
Gamingstoelen werken prima voor waar ze voor bedoeld zijn - gamen. Ze zijn ontworpen voor gebruik van een paar uur per keer. Zelfs bij langere gamesessies zul je ze waarschijnlijk niet comfortabel genoeg vinden om er de hele dag op te zitten. Een ergonomische bureaustoel is daarentegen een betere keuze omdat deze gebouwd is voor dagelijks comfort, een goede houding stimuleert en spanning vermindert.
Uiterlijk
Nou, één van de grootste verschillen tussen een ergonomische bureaustoel en een typische gamingstoel is het uiterlijk (logisch!). Gamingstoelen staan bekend om hun opvallende design, vaak lijken ze op stoelen uit sportwagens. Maar bureaustoelen hebben een professionele uitstraling, vaak met een minimalistisch design dat mooi past in je thuiskantoor. Dus als je veel zakelijke videogesprekken hebt, zul je er zonder twijfel professioneler uitzien in een echte bureaustoel.
Verstelbaarheid
Zoals we eerder schreven, richten ergonomische bureaustoelen zich op langdurig zitten en comfort. Daarom zijn bureaustoelen over het algemeen beter verstelbaar dan gamingstoelen in dezelfde prijsklasse. Gamingstoelen laten je niet veel bewegen vanwege die zijsteunen en het starre metalen frame. In tegenstelling tot ergonomische stoelen, die ontworpen zijn met een meer open rug en flexibele frames, duwen gamingstoelen je schouders naar voren en geven je nauwelijks bewegingsruimte. Ook hebben bureaustoelen aanpassingen die je simpelweg niet ziet bij gamingstoelen, zoals zitting-kanteling naar voren, rugleuning-hoogteverstelling, zitdiepteverstelling en verstelbare hoofdsteunen. Hoewel gamingstoelen een hoge rugleuning hebben met een kussen, is de hoofdsteun niet erg verstelbaar. Ja, sommige gamingstoelen bieden een zeer royale achteroverleunfunctie waarmee je bijna plat kunt liggen. Maar als je er over nadenkt, hoe vaak gebruik je dat? Als je bijna helemaal plat ligt, kun je je scherm niet meer zien zodra je voorbij een bepaalde hoek komt. En als je helemaal wilt liggen, is de bank in de buurt dan niet een betere optie?
Productiviteit
Bestaat jouw werk uit lange uren van gefocuste taken, zoals schrijven, ontwerpen, vergaderen en presentaties maken? Dan is er geen twijfel dat de bureaustoel de absolute winnaar is. Het gebruik van bureaustoelen in plaats van gamingstoelen kan je productiviteit op het werk aanzienlijk verhogen. Bureaustoelen zijn ontworpen om optimaal comfort en ondersteuning te bieden voor taken die lang zitten en focus vereisen. Hoe gefocust kun je zijn in een stoel die rugpijn veroorzaakt of druk zet op je heupen? Een ergonomische bureaustoel geeft je een 90-graden rechtop positie voor de meest veeleisende taken die concentratie vereisen.
Lendensteun
De meeste gamingstoelen komen met een los lendenkussen, maar dat is meestal niet genoeg voor goede ondersteuning. Deze kussens blijven niet op hun plek en worden uiteindelijk plat. Dit is heel anders dan de gebogen rugleuningen die je op bijna alle ergonomische stoelen vindt, ongeacht de prijs. Het gebogen design helpt bij het ondersteunen van de natuurlijke curve van je rug. Bovendien hebben veel ergonomische stoelen extra verstelbare lendensteun-systemen, waarmee je chronische rugpijn kunt voorkomen.
Zitcomfort
Gamingstoelen zijn eigenlijk racestoelen met harde zijsteunen, die je zogenaamd moeten beschermen, maar laten we eerlijk zijn, die heb je thuis of op kantoor niet nodig. Ze maken het onmogelijk om met gekruiste benen te zitten of van houding te veranderen. Ergonomische stoelen geven je daarentegen veel meer zitruimte. Bovendien zijn bureaustoelen met kussens van hoogwaardig schuim erop gericht om de druk gelijkmatig te verdelen, zodat je geen pijnlijke bovenbenen krijgt.
Prijs
Als je een gaming- en bureaustoel in dezelfde prijsklasse vergelijkt, zul je meestal merken dat de bureaustoel veel meer verstelmogelijkheden en ergonomie biedt. Daarnaast leveren premium materialen meestal een kwalitatief beter product voor dezelfde prijs, waardoor je stoel een langdurige investering wordt.
Conclusie
Het is nu dus duidelijk dat als je langere tijd achter een computer werkt, een bureaustoel waarschijnlijk een betere keuze is omdat deze gebouwd is voor dagelijks comfort, niet alleen voor een paar uur. Gamingstoelen zijn prima om te gamen, maar bureaustoelen zoals de SitOne of SitPro in dezelfde prijsklasse zullen bijna altijd meer waarde bieden, vooral als het gaat om verstelbaarheid, comfort, kwaliteit en welzijn op lange termijn.